Home > Казуси > Фалшиви Facebook страници на световни брандове събират неправомерно данни за „награди“

Фалшиви Facebook страници на световни брандове събират неправомерно данни за „награди“

Съмнителни, създадени за кратко и с малко последователи, Facebook страници на популярни брандове изпращат съобщения в месинджър за спечелени награди, които да си получите. Срещу това изискват да потвърдите името и местоживеенето си. После – да изпратите SMS и да въведете ПИН кода на сайт, към който Ви изпращат активна връзка.

Сигналът за измамата изпратиха последователи на „Ние, потребителите“.

Какво показа нашето проучване?

С прилагането на описания подход само с две съобщения, те успяват да съберат необходимите им лични данни за Вас – име, град, мобилен телефон, за да стартират покупка от Ваше име от някой сайт. А с въвеждането на ПИН-а Вие на практика я финализирате. Накрая покупката отива при измамник, а сумата за нея – към Вашата сметка към мобилния Ви оператор.

Как да се предпазите от подобни измами?

  • Проверете дали FB страницата е верифицирана
  • Вижте информацията в раздела „Относно“ – официална уеб страница, e-mail, телефон и пр. дали съвпадат с реалните такива на бранда (имайте предвид, че може да е копирана)
  • Погледнете кога е създадена страницата и колко последователи има (колкото по-отккоро съществува, толкова по-голям е рискът да е създадена за бързи печалби)
  • Скролнете надолу по стената на страницата, за да прегледате публикациите – колко са на брой, използвани ли са качествени собствени снимки и видеа и колко и какви са реакциите (на истинските страници се публикуват материали с висока резолюция, не по-рядко от 3-4 пъти седмично)
  • В никакъв случай не предоставяйте свои лични данни по какъвто и да било повод
  • Не изпълнявайте безусловно изискване за споделяне на публикация N на брой пъти – това помага на измамниците за кратък период за достигнат до много хора, да ги поведат да се включат в измамата и като им откраднат парите, бързо да изтрият фалшивата страница и да изчезнат

Как да реагирате, ако станете жертва на измамата? 

Подайте сигнал към Главна Дирекция „Борба с организираната престъпност“ и към Комисията за защита на личните данни, за да помогнете за пресичането на измамата и да предпазите потенциалните жертви. 

Leave a Reply