Home > Новини и събития > Над 70% от ползващите интернет у нас са пазарували онлайн

Над 70% от ползващите интернет у нас са пазарували онлайн

Около 3,3 млн. души в България са пазарували през интернет през последните 6 месеца. Най-активни са хората от поколенията Y и Z (родените в последните десетилетия на 20-и век и първите години на 21-и век), като 80% от представителите и на двете генерации са реализирали поне една сделка през е-магазини в изследвания период, сочи представително проучване.

Най-младите онлайн купувачи са силно повлияни от т. нар. инфлуенсъри. Това поставя въпроса за необходимостта от специално общоевропейско законодателство, което да регламентира дейността на популярните в социалните мрежи лица и да даде повече сигурност и на потребителите, и на бизнеса. Франция вече има такъв нормативен акт, който държи отговорни влиятелните личности и техните агенти за дейността им при представянето на стоки и услуги в социалните медии. Време е за общи правила за цялото Европейско икономическо пространство – идея, която основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова сподели да първи път преди близо 10 години.

Друга тенденция в развитието на електронната търговия е включването на изкуствен интелект. „Използването на AI от бизнеса може да подобри потребителското преживяване и да улесни избора. Например, като помогне на потребителя да види как би изглеждал с това, което планира да си купи. Или как би работил даден уред. По този начин може да се сведе почти до нула разликата между това да си купиш нещо от физически обект и да го тестваш там и да си го поръчаш онлайн.“, коментира Габриела Руменова.

Според нея, човечеството се намира на етап, в който гради репутацията на изкуствения интелект. Затова бизнесът трябва да осъзнае необходимостта от отговорен подход, добросъвестност и честност, когато използва тази технология в своята дейност. Потребителите пък е нужно да бъдат информирани и критични, когато взаимодействат с нея. 

Европейският парламент вече гласува законопроект за изкуствения интелект и предстои той да бъде гласуван и от Съвета на ЕС. „Това ще бъде едно общо европейско законодателство и основната му цел е да бъдат защитени правата на потребителите, но и да се даде възможност тази технология да се развива по правилния начин, за да можем всички страни да извлечем ползите от нея“, завърши експертът.

Целия коментар може са видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Leave a Reply