Home > Казуси > Защо разговорите от България с друга държава от Европейската общност се таксуват като международни?

Защо разговорите от България с друга държава от Европейската общност се таксуват като международни?

Съпругата ми има договор с телеком за неограничени минути към всички мрежи в България и в роуминг в ЕС. Разговорите с дъщеря ни, която е студентка в Италия и е абонат на тамошна телекоминикационна компания, се таксуват като международни. Аз също разговарям с нея от своя български номер, но на мен не ми отчита никакви такси. Има ли смисъл да подавам жалба?

Запитването е от Димо Падалски, многократен участник и победител в телевизионното състезание „Минута е много“ по Българската национална телевизия.

Експертен прочит на ситуацията:

  • Разговорът е таксуван като международен, тъй като обаждането е от намиращ се у нас абонат на телекомуникационна компания в България до абонат на телеком в Италия, макар тя да е държава в ЕС. Тези разговори се регистрират като международни и се заплащат съгласно индивидуалния план на всеки абонат.
  • При включени безплатни международни разговори, първо се изразходват те и чак тогава започва начисляване на суми по тарифата към договора на абоната. Поради това известно време може да разговаряте „безплатно“.
  • Ако сте в която и да е страна от ЕС и от българския си номер се объдите до номер на чужда държава от Съюза, разговорът ще бъде в роуминг. Така ще е и когато сте на гости в същата държава и звъните на домакините си на номера им от тамошния телеком, и когато сте на почивка в Испания например и им се обаждате, за да им разкажете как преминава пътуването Ви.
  • В случай че близките Ви са в друга европейска държава, където учат и/или работят и имат български номер, то разговорите помежду ви също ще са в роуминг.

Политика за справедливо ползване

За да бъде спазена т.нар. „политика за справедливо ползване“ на европейския регламент, абонатът с български номер в чужбина трябва да е пребивавал у нас през два от последните четири месеца.
В противен случай на него може да му бъдат начислени допълнителни такси.

При съмнения за неправилно начислени суми може да се подаде писмена жалба до съответния телеком.

Leave a Reply