Home > Казуси > Екскурзоводът не владееше добре език и не познаваше региона при пакетно пътуване до Виетнам и Камбоджа

Екскурзоводът не владееше добре език и не познаваше региона при пакетно пътуване до Виетнам и Камбоджа

„В офертата за пътуването изрично бе посочено, че пакетната цена включва „Водач, който ще пътува с групата по време на цялата екскурзия и ще превежда на български език.“ С групата бе изпратен водач със слабо владеене на английски език и без преводачески умения. Дамата не познаваше страната, нямаше базови познания за региона и не беше запозната с програмата. Без опит, образование и познания, необходими за подобна позици. Тя самата призна пред нас, че не говори добре езика и става сутрин в 5 часа, за да чете за предстоящите забележителности. Къде мога да си потърся правата?“

Сигналът е подаден от последовател на „Ние, потребителите“, закупил пакетно пътуване по програма: Виетнам – Камбоджа.

Законът за туризма и наредбата за екскурзоводите задължават туроператорите да сключват договори само с легитимни екскурзоводи – с необходимата квалификация и подготовка, да са вписани в регистъра и т.н.

Контролен орган по Наредбата е Комисия за защита на потребителите, а министърът на туризма има касателство към определянето на изискванията на екскурзоводите и вписването им.

Поради това при подобни проблеми туристите трябва да сезират КЗП и Министерство на туризма.

Преди това, както е и по закон, е правилно потребителите да се обърнат писмено към туроператора с ясни искания за справедливо решаване на казуса.

Leave a Reply