Home > Прессъобщения > Проверете туроператора и местата за настаняване преди резервациите за празниците

Проверете туроператора и местата за настаняване преди резервациите за празниците

Когато планираме резервация за празниците, трябва много внимателно да огледаме всеки
детайл в офертите и да проследим как той е пренесен в договора и във ваучерите, които ще ни бъдат издадени за предплатените услуги. Това каза по bTV радио създателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова във връзка с резервациите за предстоящите 8 декември, Коледа и Нова година.

Тя припомни, че при ползване на услугите на туроператор е важно да проверим на сайта на
Министерство на туризма дали е регистриран и дали има валидна застраховка „Професионална
отговорност“, защото тя ще помогне на туристите да си решат много проблеми, включително при фалит на оператора. При директно запазване в мястото за настаняване също трябва да направим проверки – дали то е категоризирано, както какъв вид обект – хотел, семеен хотел, къща за гости и пр., с колко звезди и т.н.

Руменова обясни, че при предоставяне на некачествена туристическа услуга потребителят се
обръща първо към търговеца, на когото е заплатил. Ако е ползвал агенция – към нея, ако директно е резервирал – към мястото за настаняване. „Моят съвет е следният: след като става дума за туристическа услуга, особено когато говорим за празниците, това са буквално един-два-три дни, в които ще бъдем там, първо да бъде използван телефонът, който е посочен за контакт, за да може по-бързо да се задвижи случаят и да се предприемат мерки за отстраняването на проблема. Но след това да се подаде и писмена жалба, защото само така ще има категорична следа, че е възникнал някакъв проблем, че ние сме реагирали, уведомили търговеца и съответно чакаме неговата реакция“, препоръча експертът. Тя добави, че търговецът няма право да забавя приемането на сигнала или да прави уговорки с клиента да подаде жалбата си, когато се завърне в дома си и посети офиса на агенцията. „Хората трябва да настояват тяхната рекламация да бъде приета незабавно. Защото има случаи в практиката, в които търговци се опитват да отлагат приемането на жалба, като ограничават начините, по които туристите могат да предявят своето оплакване. Казват например сега ще направим каквото можем, но в крайна сметка вие си подайте жалбата, когато се върнете.“, обясни още Габриела Руменова.


Тя даде съвети относно офертите за къщи за гости в платформи за безплатни обяви: „Има
такива случаи, обикновено зад тях стоят лица, които искат да злоупотребят с доверието на
потребителите и с желанието им да открият достъпно за тях място
, където да посрещнат празниците със своите близки. Предлагат настаняване в такива къщи, но целта е изобщо такова настаняване да не се случи и в аванс, в много случаи на ръка да се вземат парите на хората и изобщо след това да не може да бъде осъществена връзка между потребителя и това лице, не бих го нарекла нито хотелиер, нито търговец. Всичко, което се случва на този принцип, е по-скоро в категорията измама. Трябва да се доверяваме само на лицензирани представители, на търговци, които могат да бъдат проверени в търговския регистър и на лица, които са поне туристически агенти, ако не туроператори.“
, допълни Руменова.

Чуйте разговора по bTV радио: Преди резервации за празниците трябва да направим сериозни проверки на туроператора и местата за настаняване

Leave a Reply