Home > Прессъобщения > Конкурентна борба или защита на потребителите е „битката“ с китайските стоки?

Конкурентна борба или защита на потребителите е „битката“ с китайските стоки?

Не можем да изключим темата за конкурентна борба, когато разглеждаме реакцията на европейските институции при течащата проверка на най-нашумялата в момента онлайн платформа за търговия (TEMU) и започналите разговори за отпадането на ограничението в европейското митническо законодателство да не се облагат с мито пратки на стойност под 150 евро. Това коментира основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова в ефира на телевизия Euronews Bulgaria по повод разследването на Европейската комисията на въпросния сайт след колективната жалба от Европейската потребителска организация BEUС със съмнението за предлагане на фалшиви продукти и прилагането на нелоялни практики.


Според нея обаче не трябва да се пренебрегва темата за безопасността. „Говорим за платформа, на която различни търговци могат да предлагат своите стоки. В някои от случаите липсва информация за производителя и търговеца на дребно, което отвежда към въпроса доколко са безопасни тези стоки, тъй като именно това са лицата, които носят отговорност за съответствието на продуктите със стандартите за безопасност. Тези стоки може да отговарят на местното законодателство, но това не отменя заплахите за здравето на потребителите от вече установени рискове“, обясни Руменова. Европейските институции обаче могат да предприемат мерки само спрямо рискови продукти на територията на ЕС – да ги забранят, да поискат изтеглянето, преработването или унищожаването им, сваляне от онлайн каталози и т.н. Извън ЕС обаче те не могат да направят това, посочи още тя.

Руменова даде пример със закупени от Италия проби на козметика, чието изпитване е показало, че в продуктите има съставки, които не са били обявени на опаковката или са в различи от посочените количества. Германия пък е установила, че има подвеждащи отзиви за продукти или заблуди за ценови отстъпки.


Великобритания, която вече не е част от ЕС, също работи по въпроса. Колеги от местна телевизия са заснели документален филм. С професори са анализирали проби, при което са установили съдържанието на тежки метали в някои от закупените за целите на изследването продукти. Продължителното излагане на тях може да причини сериозни психични и физиологични проблеми като увреждане на бъбреците и белите дробове“, информира тя.


Експертът коментира и въпроса възможно ли е едни и същи стоки да се предлагат от български и китайски търговци със значителни разлики в цените: „Ако ние, като потребители, считаме, че предлаганите през базирани от трети свят онлайн платформи стоки са същите като тези, които можем да си купим тук, а това не е така, то тогава можем да се замислим и над темата доколко това не са реплики. Има много търговци, които наемат агенти да проучват какви стоки се предлагат на европейските пазари, след това се
правят много по-евтини техни реплики, които визуално ги повтарят почти сто процента, особено при предлагане онлайн“, разказа още Габриела Руменова. Тя добави, че ако български търговци предлагат китайски стоки, те трябва да разполагат с документите, които удостоверяват предварително направени изпитвания за съответствие на всяко от изделията с европейското законодателство относно безопасността, както и да носят отговорност за това.

Вижте повече във видеото на Euronews Bulgaria

Leave a Reply