Home > Новини и събития > 9 от 10 измами при онлайн покупки започват от социалните медии

9 от 10 измами при онлайн покупки започват от социалните медии

88% от всички измами при онлайн покупки започват от социалните мрежи, а жертвите губят средно £1000, показват данни на британската банка “Барклис”, цитирани от Independent.  

От банката дават няколко разумни предложения, които да подпомогнат предотвратяването на тези измами и преодоляването на последиците в такива случаи. 

Банковият гигант призова за създаването на междуправителствена група в рамките на Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство, която да координира регулаторите, политиците, индустриалните групи и компаниите в различни сектори. От там настояват правителството да накара организациите да публикуват своите данни за измами, за да информират потребителите за рисковете, свързани с използването на техните платформи.

Финансовата институция даде идея и за фонд за възстановяване на разходите на жертвите, който да бъде финансиран от всички фирми, чиито системи и платформи се използват за извършване на измами, включително технологични компании и банки. Те припомнят, че към момента разходите на жертвите се възстановяват само чрез финансиране от банки.

Главният изпълнителен директор на “Барклис”, Мат Хамерщайн, счита, че пресичането на измамите минава през третирането на техния източник и предотвратяването на потока на средства към организираната престъпност.

За рисковете от измами в социалните мрежи често предупреждава и създателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

Пред БНР тя коментира, че измамите в социалните мрежи са и сред основните причини голям дял потребители да избират имитации пред оригиналните продукти. Там са и преобладаващата част от измамниците, които предлагат несъответстващи на описанието им стоки или извършват измами с лични данни и източване на сметки.

Понякога дори се предлагат продукти с неясен произход като хранителни добавки, „медикаменти“ за отслабване или лечение на тежки заболявания, а това може да се окаже опасно за потребителите. Подробни коментари може да видите в интервюта по темата в БНТ, телевизия „Евроком“ и др.

В социалните мрежи хората могат да се натъкнат и на измами от физически лица, които предлагат различни лични вещи или дори туристически услуги.

Източник: Independent

Leave a Reply